Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | DIDERGŐ KERTBEN MELENGETŐ FÉNYEK - GERENDAHÁZAK Magazin

DIDERGŐ KERTBEN MELENGETŐ FÉNYEK - GERENDAHÁZAK Magazin

DIDERGŐ KERTBEN MELENGETŐ FÉNYEK

A meleg szoba ablakából figyeljük a csöndben alvó kertet.  

Didergő kertünket sokféleképpen, számos növénnyel és kézi készítésű díszekkel tehetjük hangulatosabbá.

„Fények” a fákon. Csak úgy, mint lakásunk, úgy kertünk hangulatát is meghatározzák a fények. Legyen tél vagy nyár, minden évszakban más és más szerepet töltenek be. A téli fények kertünkben is melengetőek a szemnek és a léleknek egyaránt, úgy, mint otthonunkban a hangulatos gyertyák lángjai. Mikor igen korán sötétedik, fényük megtölti a kertet élettel és hangulattal. A hosszú téli estéken a kis üveglámpások más és más színt vetnek a havas kertre.

Kertünk díszei is lehetnek az otthon is könnyen, saját ízlésünk szerint elkészíthető üvegmécsesek. Egy befőttes üveg, drót, üvegfesték és mécses szükséges hozzá. Az üvegeket tetszés szerint díszíthetjük a festékekkel. Legyen akár a teljes felület lefedve vagy csak kedves mintákat festünk, a várt eredmény szemet gyönyörködtető lesz. Aki a teljes lefedést választja, igazi színfoltokat fest a fehér hóba, aki a mintákat részesíti előnyben, az különleges árnyékokat rajzol kerti vásznára. Színes szalagokkal is díszíthetjük a már kopasz bokrainkat és fáinkat, melyek a szélben vidáman integetnek felénk, ezzel is mosolyt csalva arcunkra.

Öltöztetik a kertet télen a fából készült madáretetők számos változatai is. A kis madárodúktól a nagyobb méretű lábon álló madárházakig a választék bőséges. Készülhetnek fehér kérgű nyírfából vagy fenyőből, akár szalmabevonatú tetővel díszítve. Rendszeres etetetéssel a kertbe szoktathatjuk a környező énekes madarakat, melyek nem csak szépek, de nagyon hasznosak is. A madáretetők mellett fagyálló mozaikos üveggömbök vagy kedves állatfigurák színesíthetik a havas tájat. Este a világító égősor teszi ünnepivé a hangulatot. Ezt a dekorációt díszíthetjük apró csengőkkel és masnikkal is, hogy nappal is mutatós legyen. Így minden este, mikor kinézünk a didergő kertre, kellemes érzés látni a színpompás fényeket.

A nyugvó kertbe télen terméseikkel, ágaik színével, formájával, vagy akár meglévő színes vagy tarka lombjukkal díszítő növényekkel is lehet életet és szépséget csempészni. Annak érdekében, hogy kertünk az év minden szakában sokszínű arcát mutassa, érdemes olyan cserjéket és évelőket is választanunk, melyek különlegessége főként a téli évszakban teljesedik ki.

Madárcsalogató cserjék a Madárbirsek (Cotoneaster sp.) számos fajtái, melyek védelmet és táplálékot nyújtanak, mindemellett a szép, fényes, bordó bogyói sűrűn ülnek ágain a havas tájban is. Mint egy égő tűz, úgy nyúlnak az égbe a világító piros vesszejű Somok (pl. Cornus alba), más változatai pedig lombkabátjuk elvesztése után világossárga ágaikkal csokorban pompáznak. Egyes növények igazi különlegessége csak kopaszon mutatkozik meg, ilyen a Csavart ágú mogyoró (Corylus contorta), mely össze-vissza dugóhúzószerűen növekszik és a Csavart ágú fűzfa (Salix matsudana’ Tortuosa’), melynek ágai hullámosan fejlődnek.

Zöld lombjukkal kitűnnek a többi növény közül - mikor minden kopasz - a lomblevelű cserjék. Ők a hazai klímánkon sem hullajtják le leveleiket. Ilyenek a Korallberkenyék (Photinia serrulata), a Babérmeggyek (Prunus laurocerasus) és jó pár Bangita - féle (pl.Viburnum pragense) is. A Magyalok (Ilex sp.) sötétzöld vagy tarka levelei kifejezetten a karácsonyi kötészet egyik alapkellékei is. Ezek a növények tehát nem csak szépek, de ágaik, terméseik természetes dekorálásra is kiválóak, így a téli természet egy darabja beköltözhet lakásunkba is!

A téli tálak is otthonosságot adnak a megüresedett teraszokon vagy ablakokban. A tél hosszú hetei alatt is „zöld lehet” ablakunk ládákba ültetett Erikákkal (Erica carnea), Csarabokkal (Calluna vulgaris), Veronikacserjékkel (Hebe sp.) vagy az igazán különleges, a télen is bordó lombú Kutyatejekkel (Euphorbia amygdaloides ’Purpurea’). De számos más évelő növény is megtartja színes lombját. Érdemes kipróbálni őket, szép látványt nyújtanak télen is!

És legtermészetesebb és utánozhatatlan „dísz” a csillogó zúzmara az ágakon, és a jégvirágok az ablakunkon!

 

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin  2011. December - Januári számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu