Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VITAMINDÚS BOGYÓS GYÜMÖLCSŰEK

Kezdőoldal | CSIGAMENTESEN - GERENDAHÁZAK Magazin

CSIGAMENTESEN - GERENDAHÁZAK Magazin

 

Egy kertészkedő hamar megszokja a szép kert fenntartásának állandó kihívásait. A „menetrend szerint „jelentkező levéltetű fertőzést, vagy a gombabetegségek okozta károkat, melyeket szakszerű permetezéssel igyekszik megelőzni, orvosolni. Azonban a csigamentes kert érdekében számtalan régi vagy épp új módszert alkalmazunk és közben keressük az új megoldásokat.

A meztelen csigák megjelenéséhez a nekik kedvező időjárás is szükséges. Meleg idő, csapadékosabb időszak és máris akár tömegével ellephetik a kertet. Ha nem figyelünk növényeinkre, elég pár nap és máris fénylő, szétrágott levelekkel vagy épp már levél nélkül fogadnak évelőink vagy és a veteményesünk. Rövid idő alatt nagy kártételre képesek, és ha gyakori az adott évben az esős időszak, akkor tavasztól őszig rágnak. Mit tehetünk ellenük? Többféle módszer létezik.  A legegyszerűbb és egyben vegyszermentes megoldás, ha összeszedegetjük a csigákat. De érthetően a puhatestű, nyálkás állatokat összegyűjteni sem időnk sem kedvünk nincs.

Környezetkímélő módszer a növényekkel való védekezés. Vannak növények, melyek illatát a csigák nem kedvelik. Ezeket a növényeket bátran ültethetjük. Ilyenek többek közt a Paradicsom, Begónia, Cickafark, Kővirózsa, Ligetszépe, Gólyaorr, Fekete ribiszke. Ha pl. a paradicsom leveleivel borítjuk be a veteményes útjait, a csigák ezt a területet elkerülik.  Hasonló biológiai védekezés a kertben előforduló állatok is. A gyíkok, sünök, zöldvarangyok, vakondok szintén természetes ellenségei.

Az indiai futókacsák híresek a csigák elleni védelemben. Olyannyira, hogy az állatok ezen tulajdonságának hasznosítására Európában már vállalkozások is alakultak. Nemrég egy ismerősöm kertjében jártam, aki növendék házikacsákat nevelt. A kis kacsák tökéletesen megoldották a csigairtást a kertben, nem volt szükség vegyszeres megoldásra.

Kerítés, csapda, nedves vászon, sör, hamu, tojáshéj. Sok mindent be lehet vetni, ha  csigaáradat lepi el a kertet. Igen régi módszer a csigajáratokra szórt hamu és tojáshéj. A sót nem ajánlanám, rontja a talaj minőségét. Az alacsony fémlemezkerítés, gátat szab a kártevőknek. Nyirkos vászondarabok alatt sok állat gyűlik össze reggelre. Ha csapda mellett döntünk, készen is beszerezhetjük vagy mi is készíthetjük otthon. Egy pohár mélységű edény szükséges hozzá, melyet a talajfelszínnel egy szintbe süllyesszünk le a kertben. Ebbe töltsünk sört, a maláta illatára gyűlnek majd az állatok. Kész csalogató folyadékok is beszerezhetőek.

Mikor vegyszert használunk, nagyon fontos, hogy ezek a szerek nem alkalmazhatóak olyan növények közelében, melyeknek frissen fogyasztjuk különböző részeit. Gyümölcsök között vagy veteményesben, levélzöldségek, újhagyma vagy retek közelében.  A növényekre ne szórjuk, kizárólag a kerti utakra, távol a fogyasztott növényektől. Ilyen szer a csigaölő granulátum, mely sávosan szórható a védendő területek szélén. A kiszórt granulátum megvédi a növényeket a csigák további terjedésétől. Ilyen a kiszórt műtrágya is, melyen ha  áthalad a csiga, akkor elpusztul. Elővigyázatosan kezeljük a csigaölő vegyszereket.

Tehát sokféle módszer létezik a meztelen csigák ellen. A hatékonyságuk tekintetében változóak a vélemények, eltérő, kinek mi vált be a kertben. Ezért érdemes több módszert is kipróbálni!

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2019. augusztus-szeptemberi számában megjelent.)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu