Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | AZ ELEGÁNS UJJAS JUHAR - VERANDA Magazin

AZ ELEGÁNS UJJAS JUHAR - VERANDA Magazin

Nevében a latin palma szó kezet jelent, ami tenyeresen összetett leveleire utal, innen kapta az ujjas juhar (Acer palmatum) nevet a díszfák sorának egyik legkülönlegesebb tagja. A rendszerint Japán juharnak nevezett és ismert növény elnevezése több Japánban őshonos és rokonságban lévő juharfaj közös neveként használt. Napjainkban több mint 1000 termesztett változata létezik. Az egyik legkedveltebben, széleskörűen keresett és ültetett, 100 évnél is hosszú életű díszfa. Japánban évszázadok óta termesztik. 1820 - ban érkezett az első növény Angliába, majd ezt követően terjedt el Európában is.

A japán juharoknak nagyon sok változata létezik. Méretük fajtától függően 1-2 m- től elérheti a 6-8 m-t is. Növekedési gyorsasága nem függ össze levélszínével, piros változatai között is van lassú és gyors növekedésű. Évente 30-60 cm -t növekszik. Egy vagy több törzsű díszfa, amit igen gyakran bonsaiként is nevelnek, a japánkertek meghatározó növénye. Jellegzetes ernyő formájú, légies koronája, mely gyakran szélesebb mint magasabb, de van csüngő habitusú, vagy oszlopos formájú is. Vékony, törékeny, akár fajta szerint színes vesszein tavasszal - változattól függően - szebbnél szebb, különféle formájú és színű hajtások jelennek meg. Majd ezekből „nyílnak ki” a szintén eltérő formájú, elegáns, öt-, hét,- vagy kilencujjú, puha, vékony levelek, melyek sima vagy szeldelt formájúak. Gazdag számú változatainak köszönhetően levélszíne rendkívül változatos. Sárga, világoszöld, fehér-rózsaszín és zöld különféle tarka kombinációi, rózsaszínes piros, piros, bordó, vörös, zöldespiros és „színváltós” fajták sokféleségében gyönyörködhetünk. Levélszíne egy éven belül is gyakran eltér és változik. Más tavaszi kihajtáskor, más nyáron, majd ősszel ismét változik. Változatosságuk mind habitusban, mind méretben, mind levélformában és színben is igen nagy, három alfajából számos variáció született. Legkedveltebb a kihajtástól lombhullásig dekoratív vörös lombozat. Gyakori fajta a bordó ’ Atropurpureum’, az legvörösebb a ’Bloodgood’ és törpe ’Shaina’. Csüngő formájú és igen szeldelt bordó levelű a ’Garnet’, míg zöld levelű a ’Dissectum’. Színesedő az ’Orange Dream’, tarka levelű az ’Oridono nishiki’ és az ’Ukigumo’. Vörös vesszejű, zöld levelű majd ősszel narancs a ’Sango kaku’.

A gyakorlati tapasztalatok sokszor eltérnek a szakkönyvekben olvasható igényektől. Vékony levelei erős napsütés és forró levegő hatására leéghetnek (szeldelt levelűek), de vannak, amelyek tolerálják a napsütést. A zöld és piros levelűek napon, míg a sárgák és tarkák félárnyékban érzik jobban magukat. A vörös levelek nyáron félárnyékban kizöldülhetnek, az új hatások azonban pirosak maradnak. Jó hidegtűrő, áttelelő, lombhullató növény. Hazánkban pár éves korától kezdve takarás nélkül, biztonságosan áttelel. Az idősebb példányok öntözést nem igényelnek, csak a fiatalabb növények begyökeresedésükkor és nyári melegben. Kedveli a párás levegőt, főleg nagy melegben. Talajban nem válogat, enyhén savanyú vagy közepes Ph értékű földben is jól fejlődik. Metszeni nem kell, de alakítani lehet, ezt a növény nyugalmi állapotában tegyük, még kihajtás előtt. Cserépben, nagyobb edényekben is sikerrel nevelhető.

Szaporítása főként oltással történik. A dugványként szaporított egyedek lassabban növekednek. Ha japán juhar magot szeretnénk ültetni, azzal érdemes számolni, hogy az ilyen módon szaporított egyedek tulajdonságai később gyakran eltérhetnek a szülők tulajdonságaitól.

(A cikk a VERANDA Magazin 2019. május - júniusi számában megjelent.)

 

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu