Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | ARANYVIRÁG - GERENDAHÁZAK Magazin

ARANYVIRÁG - GERENDAHÁZAK Magazin

ARANYVIRÁG

„Aranyba”hajlik a természet mikor körülöttünk bontják szirmaikat, így talán nevét is innen kaphatta. De bármi is legyen neve, eredete bizony mikor őszre vált naptárunk a sokszínű egynyári virágok megritkulni látszanak és felváltja őket az évszak mondhatnám csaknem egyeduralkodó virága, a Krizantém (Chrysanthemum sp.) .

Hazánkban generációkon átívelő hagyomány, ez időszak képének egy darabja.
Sokan sokféleképpen gondolkodnak róla, többségében a késő őszhöz vagy a hallottak napjához kötik. Más országokban viszont akár hétköznapra akár számos jeles alkalomra szolgál ajándékként, dekorációként. Napjainkban sokat változott e növénynek a megjelenése.

Megannyi színben és legalább annyi virágformában is megtalálható már. Apróvirágútól az óriásig, rojtos szirmútól a gömb virágzatúig széles a paletta.
Így sokszor szinte nem is gondolnánk, hogy Krizantémmal állunk szemben. Méreteiben vannak igazán törpe, kompakt fajták és igen magas száron nyíló nagyobb bokrot nevelőek is. A virágkötészetben is egész évben használják az egyszerűtől az igazán alkalmi csokrokig egyaránt.

Gondozásához és tartásához nem szükséges bonyolult praktikákat tanulni. Igen egyszerűen vehetjük rá évről évre a virágzásra.

Rövid nappalos növény, vagyis a bimbóképződés csak bizonyos nappali megvilágított óraszám alatt kezdődik el, így optimális számára az őszi nappalok egyre rövidülő hossza. Mindezt - legyen kint kertünkben vagy teraszunkon - a természet intézi helyettünk minden évben.

Sokféle fajta lévén, virágzási idejük, magasságuk, kinézetük és habitusuk is igen eltérő, mégis jellemzően kora ősztől ültetjük őket.

Ültethetjük kertben virágágyásba, kerti utak szegélyeként, csoportokban vagy erkélyünket, teraszunkat tehetjük vele virágosabbá ősszel.  A növény gyökerét nem sértve és mélyebbre nem téve, mint ameddig földben van.  A kertbe telepített növény alá és köré tegyünk jó minőségű virágföld és tápanyag keverékét is.

A kaspókban tartott növények átültetése esetén sem érdemes spórolni sem a nagyobb méretű edénnyel, sem a jó virágfölddel. Tartásuk abban tér el, hogy cserepüket a tél folyamán oldalról és alulról burkoljuk be bármely szigetelő anyaggal és ügyeljünk arra is, hogy ez időszak alatt se száradjon ki. Mindez azért szükséges – és gondolok itt a többi kint telelő, de cserépben tartott növényre is – mert gyökerüket nem védi semmi a fagyok ellen, szemben a kertbe ültetett társaik föld alatti gyökerével. A tél folyamán a kerti növények a szükséges nedvességhez a talaj nedvességtartalmából a csapadék által hozzájutnak, míg e körülmények a teraszon nevelt növények esetében nem mindig megfelelőek. Ezért télen is öntözzük a cserépben tartott növényeket.

A virágdömping után az elvirágzott részeket vágjuk le, de ne a növény tövéig, csak a virágokat!

A friss zöld tavaszi hajtások szemmel láthatóan sűrűn törnek elő a földből. Ekkor tisztítsuk meg a tavalyi fagyott, száradt ágaktól a növényt, úgy, hogy csak az új hajtások maradjanak. Ezután már igen gyorsan fog nőni és fejlődni, majd egy újabb ősz közeledtével egyre nagyobb és nagyobb növényként ismét virágba borul az Aranyvirág.

Sokszor találkozhatunk alacsony törzsű változataival is. Az ilyen formára nevelt növények nagy valószínűséggel bokros növénnyé változnak tavaszra, hisz tőből hajtanak újra.
 
Minden évben válogathatunk az újabb meg újabb színek közül, hisz jövő évben is viszontláthatjuk mindezt újra!

A gasztronómia világának színpadán szintén jelen van. A Kínai ehető Krizantém  (Chrysanthemum morifolium), melynek kissé mustár ízű levele és virága is fogyasztható. Egyes kultúrákban nyersen salátának, vagy pár percig forró vízbe mártva fogyasztják. De rendhagyó módón akár egy nem mindennapi tálalás fontos kelléke is lehet.

A levegő toxikus anyagait szűrő kutatások szerint, a kísérletben szerepelő növények listáján is előkelő helyet foglal el. Egyes képviselőiből (Pyrethrum roseum ) por alapú rovarölő szert is készítenek.

Vigyünk minél több színt vele otthonunkba, kertünkbe, mert ilyen sokoldalú is lehet az Aranyvirág.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2011. Október - Novemberi számában megjelent)

 

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu