Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | AHOGY A VIRÁGOK SZERETIK "ÜLTETÉSI RECEPT" - VERANDA Magazin

AHOGY A VIRÁGOK SZERETIK "ÜLTETÉSI RECEPT" - VERANDA Magazin

AHOGY A VIRÁGOK SZERETIK
ÜLTETÉSI RECEPT

Ültetni öröm és látni napról napra, ahogy növekszik, szépül és végül virágzik az általunk ültetett kis palánta. A növényeknek sokféle igényük van, és a tudnivalókban sokszor elveszhet egy kezdő, lelkes kertészkedő. A szakemberek által adott hasznos tanácsok és pár tudnivaló azonban nemcsak megkönnyítheti a kertészkedést, de tartós sikerélményt is hozhat hosszú távon.

Mikor, mit ültessünk? Szinte egész évben- kivéve télen – lehet bármit, ha az cserepes vagy földlabdás növény. Emellett azonban az évszakok kínálta eltérő választékot sem érdemes figyelmen kívül hagyni. Míg tavasszal az egynyári virágok tengernyi választékából válogathatunk és az akkor mutatós évelők pompáznak, ezeket akkor érdemes beszerezni. Majd a következő évszakokban megint más, virágzó évelőkből van nagy választék. Cserjéket, díszfákat és örökzöldeket is szintén bátran ültethetünk bármikor. Ha egynyári növényt választunk, a fagyokig választunk, mert ők addig élnek. De ha bármely évelőt választunk, cserjét, örökzöldet, díszfát, akkor alaposabb átgondolásra van szükség a kiválasztás során. Nézzük a várható méretét, igényeit, helyigényét is, mert sok évre tervezünk.

A hozzávalók alapos megválasztása kulcsfontosságú. Az ültetés lelke a virágföld. Ez az, amit nagyon figyelmesen válasszunk meg! Csak minőségi és csak kertészetben kapható keverék az ajánlott. Hozzá tőzeget, ami savanyítja és lazítja a talajt, esetleg homokot - ha igényli a növény - és ami bevált számunkra, tápanyagot is keverjünk, pl Biohumuszt, mely nem éget, de nagymértékben elősegít a gyors növekedést. Ha minden hozzávalót beszereztünk, jöhet az ültetés. A növények gyökereire vigyázva, hogy ne sérüljenek! A meglévő, kis gyökérlabdájuknál nagyobb cserepet választva a szélét és alját töltsük ki a jó földkeverékkel. Mélyebbre ne kerüljenek, mint ahogy eredetileg a földben voltak. Gyengén tömörítsük meg őket, majd alaposan öntözzük be!

Stílusos harmónia. Attól függően, milyen stílusú kompozíciót szeretnénk alkotni, a növényeket a kiegészítőkkel harmonizálva érdemes megválasztani. A megálmodott hangulat nem csak kertekben, teraszokon is megvalósítható pár kaspóban. Angol stílusba öltözve, nagyobb edényekbe futó illatos évelő növények kerülhetnek, melyek buján tekerednek fel a félköríves kovácsoltvas vagy egyéb anyagból készült térelválasztó rácsokra. A rózsamintás kaspók romantikus hangulatot árasztanak, bennük pedig illatozó, különféle magasságú évelők színkavalkádban ontják virágaikat. A pergola alatt kerti pihenő fér meg. Természetesen a legkülönfélébb rózsák is kihagyhatatlanok.

Az időtlen provanszi hangulatot tükrözik a patinás kő vagy fehér kerámiákból készült kaspók, bennük bokros Levendulák (Lavandula angustifolia), és számos napimádó növény. Diszkrét mediterrán mintás mázas edényekben Leanderek (Nerium oleander ) ontják egész nyáron virágaikat, az Olajfa (Olea europaea) ezüstös lombja és megjelenése hű a képhez. Zsebes edények oldaláról itt-ott színes lombú szárazságtűrő apró növények hajtásai csüngenek. Finoman fehérre festett fa ládák és tenyérbe simuló kavicsok. Bézs színek, kerekded formák, természetes anyagok és a növények ezer zöld és harsány világa a nap melegét árasztja. Egyszerűségében nagyszerű stílus, mely látványának minden pillanatában nyugalmat áraszt.

Az apró részletek nagy jelentőséggel bírnak, bármely stílust is szemléljük. Ezek azok, melyeken megakad a szemünk és akár észrevétlenül is elidőzünk rajtuk, élményt adnak. Az edények, ládák anyaga lehet , kerámia, fa, vagy esetleg a manapság divatos fém. A műanyagot lehetőleg kerüljük.

A gondozáson nagymértékben múlik a további siker és tartósság. Milyen nagy öröm, mikor már hosszú évek óta növekszik és jól érzi magát nálunk egy növény. Ez sok mindentől függhet. A helyétől, a megfelelő tápanyag utánpótlástól, öntözéstől, metszéstől, időben történő átültetéstől, helyes növényvédelemtől.

Tápoldat, tápgranulátum vagy táptabletta? Mindegyikük tökéletes, ha a növény igényeit a készítmény összetétele kielégíti. A különféle kiszerelésű tápszerek terén óriási a választék napjainkban. Már speciálisan egyes növényekre szabottan kaphatóak. Jó párat magunk is kipróbáltunk. Az összetevők aránya fontos. Ezt érdemes figyelni! A három makroelem a nitrogén, foszfor és kálium aránya és továbbiakban a főbb mikroelemek aránya. A nitrogén többek közt az intenzív növekedést, a szép zöld színű lombot segíti elő, a foszfor a gyökérképződést és növekedést, a kálium fokozza az ellenálló képességet pl. betegségek, szárazság vagy hideg ellen. Akinek kevés az ideje, de szeretne hatásos látványt elérni, ajánlom a lassan felszívódó táptablettákat pl. Osmocote, amit vagy közvetlenül az ültetésnél kell a földbe rakni vagy később is mellé lehet tenni. Darabszáma függ a cserép átmérőjétől is. Ezek a tabletták hónapokig olvadnak és szabályozottan adják le a tápanyagtartalmukat. A tápoldatok szintén hatásosak. Vannak, melyek egyben lombtrágyának is alkalmasak, így a leveleket megpermetezve, azok felületén is hasznos tápanyagok szívódnak fel. A tápoldatokból nekünk pl. a Humus FW és Wuxal Super tápoldatok keveréke vált be számos növénynél. Ha pedig bármely betegséget észlelünk, kizárólag szakember segítségét kérjük a megfelelő szer kiválasztásában.

Rendszeres tisztogatást igényelnek egyes növények, mely az elszáradt, elvirágzott virágok eltávolítását jelenti. Ez nem csupán az esztétika miatt fontos, hanem az újabb bimbók megjelenése miatt is. És habár aprólékos munkának tűnik, de meghálálja a növény. Ha szükséges - az igényeknek megfelelően - a metszések is fontosak a dús látvány érdekében, úgy mint  a rendszeres öntözés, főleg nagy melegben.

Az ültetési recept összes hozzávalója fontos. Szép egészséges növények, minőségi alapanyagok, esztétikus kiegészítők és persze folyamatos gondoskodás. A virágok így szeretik.

 

(A cikk a Veranda Magazin 2012. Május- júniusi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu