Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VITAMINDÚS BOGYÓS GYÜMÖLCSŰEK

Kezdőoldal | A MÉHEK VÉDELME - VERANDA Magazin

A MÉHEK VÉDELME - VERANDA Magazin

Mikor méhekről beszélünk, elsősorban a méz jut eszünkbe elsőre. Azonban a méhek a méz előállítása mellett számos nélkülözhetetlen élelmiszer fő beporzói.

Kora tavasszal, mikor elkezdenek virágba borulni gyümölcsfáink, akkor kezdődik a méhek munkájának időszaka. Egy - egy fa alatt a koronából méhek tömegének zsongását halljuk. Végzik a beporzás kulcsfontosságú munkáját, melynek eredményeképpen később terméseket szüretelhetünk. Ahogy ezek a kis rovarok beporzásukkal a mezőgazdaságban is óriási jelentőséggel bírnak, úgy kertünkben sincs ez másképp. Sok más mellett gyümölcsfáink beporzását is ők végzik. Méhek nélkül ez aligha valósulna meg. A növényeknek szüksége van a méhek hasznos munkájára, ezért a méhek védelme mind a kiskertben, mind a mezőgazdaságban rendkívül fontos feladat! Egyes országokban számuk drasztikusan csökken, mely már most is óriási problémákat okoz, van ahol már a mesterséges beporzás is szükséges. Mit tehetünk értük, mire érdemes odafigyelnünk egy kiskertben?

 A méhek olyan helyen tudják végezni a beporzást, ahol van mit beporozni. Ha csak gyepet és virág nélküli növényeket találnak a kertben, akkor nincs virágpor, így nincs életterük sem. Egyre több az ilyen méheknek kedvezőtlen terület. Pár éve egy vándorméhészt látogattam meg a szentendrei szigeten. Ez a ritka és nagy szakértelmet kívánó szakma erről is szól. A méhész egy nagy teherautóra szerelt  kaptárban lakó értékes méhcsaládokkal tavasztól őszig olyan helyekre vándorol, ahol bőven van mézelő növény a környéken. A különféle mézek pl. az akácméz is csak ott jön létre, ahol sok akác virágzik egyszerre. Így a méhésznek pont a virágzáskor kell időben ott lenni, ahol aztán egész nap végzik a beporzást a családok. Elég egy rossz időjárású év, vagy ezeknek a területeknek a csökkenése és az adott évben kevesebb a méhek tápláléka és a méz is. Vannak kifejezetten a méhek által kedvelt növények, melyek mint méhlegelő szolgálnak, ahol táplálkozhatnak. Ha kertünkbe ilyen növényeket telepítünk, akkor elérhető nektárt nyújtunk a hasznos méheknek. Többek közt ilyen fűszernövények a Zsálya, a Rozmaring, a Kakukkfű, a Oregánó. A fák közül az árnyékot adó Hársfa és Japánakác. A Levendula, Kasvirág, Szarkaláb és számos más évelő növény. A cserjék között a Nyári orgona, Kékszakáll és Sudárzsálya is hasznos. Ültessünk minél több, változatosan válogatott virágzó növényt a kertbe! A virágzó gyepfoltokat is kedvelik a méhek.

Méhek és vegyszerek egyszerre a kertben? Méhek mellett is permetezhetünk, ha szükséges. Nagyon fontos azonban, hogy milyen vegyszert használunk és ezt milyen napszakban permetezzünk ki! A házikerti felhasználásban alkalmazható ún. 3. kategóriájú szerek veszélyességét 3 besorolásban osztályozzák.  Az első besorolásba a méhekre nem veszélyes vegyszerek tartoznak, pl. a gombaölő szerek, melyeket teljes virágzásban is használhatunk. A második kategória a méhekre mérsékelten veszélyes szerek csoportja, melyeket csak naplementétől 23 óráig lehet használni, a méhek aktív repülése után, ún. méhkímélő technológiával!

A harmadik kategóriába a méhekre kifejezetten veszélyes szerek tartoznak, melyeket virágzó állapotú növényeknél szigorúan tilos használni!

Saját érdekünk is ez a fajta odafigyelés és hozzáállás, mely nem csak a közvetlen környezetünket teszi gazdagabbá és élhetőbbé, hanem az ebben élő hasznos rovarok életét is, melyek létfontosságú élelmiszereink beporzását nyújtják nekünk.

(A cikk a VERANDA Magazin 2020. január - februári számában megjelent.)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu