Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | A KERTÉSZKEDÉS EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ HATÁSAI - VERANDA Magazin

A KERTÉSZKEDÉS EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ HATÁSAI - VERANDA Magazin

A KERTÉSZKEDÉS EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ HATÁSAI

A kert, a kertészkedés több szempontból nézve is az egyik legkézenfekvőbb egészségmegőrző tevékenység. A szabadban töltött idő, a friss levegő, nem csak energiával tölti fel az embert, de a napjainkra gyakran jellemző mozgásszegény életmód ellensúlyozására is megoldást nyújt. Másrészt pozitív pszihikális és mentális hatással van ránk.

Gyógy - és fűszernövények, zöldség - és gyümölcsfélék és még számos, étrendünkből nem hiányozható, növényekben lévő hatóanyagok járulnak hozzá nagymértékben szervezetünk egészséges működéséhez és nélkülözhetetlen megőrzéséhez. Érdemes felelevenítenünk és tovább vinnünk a népi orvoslásban oly régen használt hagyományokat, melyeknek számos növény az alapja. Emellett egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a bio élelmiszerek. Az otthon termett termés magunk által ellenőrzött és kezelt formában lesz a lehető leginkább vegyszermentes, így biztosan tudjuk, mi kerül az asztalunkra. Egy kiskert esetében nehezen tudunk kialakítani igazi bio környezetet. Azonban sok olyan organikus megoldást alkalmazhatunk, melyekkel - tudatos növényvédelemmel kiegészítve- támogathatjuk kertünk biológiai egyensúlyát. A kert és a benne élő növények az egészséges táplálkozásnak nyújthatják így az alapját.

Napjainkban sok sikeres készítménynek, élelmiszernek vagy étrend - kiegészítőnek az alapanyagai a természethez, a gyógynövényekhez köthetők. Azonban frissen fogyasztva ezeknek a növényeknek a jótékony hatásai többszörösen hatékonyabbak szervezetünkre. Egy kezdő kertbarátnak is sikerélményt jelent mindezen növények nevelése. A saját nevelésű palánta sikeres nevelésének élménye is pozitívan hat ránk.

Évről évre egyre népszerűbbek a gyógy - és fűszernövények. Köszönhető ez annak is, hogy könnyen nevelhetőek és tarthatóak otthon is. Fűszerkertet kis kertben is kialakíthatunk, mely később hónapokig ellátja konyhánkat friss fűszerekkel. De nem csak a kertben tarthatóak. Egyre többen ültetnek kis teraszra, ablakokba vagy ládákba is ilyen” illatkertet”. Ilyen körülmények között is szépen dúsulnak és növekednek, üde zöld látványt nyújtva. Frissen használva nem csak ételeink lesznek sokkal ízletesebbek, de vitaminpótlásra, illetve betegségek megelőzésére, azok előfordulása kockázatának mérséklésére, az egészség és a jó közérzet megőrzésében is nagy szerepet játszanak! Gondozásuk nagyon egyszerű, nagy többségük a hidegekben is biztonságosan telelnek.

A zöldségnövények körében legkedveltebb a paradicsom. Bárhol nevelhető, kertben, edényben, ládában, így már pár tő ellátja a család igényét. A saját nevelésű termés íze pedig összehasonlíthatatlan bármely más terméssel. A veteményesben termelhetünk még Paprikát, Padlizsánt, Újhagymát, Vajretket és számtalan más zöldségfélét.

Egyre többen telepítenek ismét gyümölcsféléket, bogyós gyümölcsűeket. Mindezt nem csak magunk, de gyermekeink egészségesebb étkezése érdekében is tesszük. Számtalan gyümölcsfélét ültethetünk. Kis odafigyeléssel és szakember tanácsaival kiegészítve szedhetjük végül a termést. Ismét reneszánszukat élik a bogyós gyümölcsök is. A legismertebbek a Málna, Ribiszke, Szamóca. Sok újdonság is felfedezhető köztük, melyek már nem csak aszalva, vagy tabletták formájában érhetőek el, hanem mint növénnyel is találkozhatunk.  Ilyen a nagy karrier előtt álló Ördögcérna vagy más néven Goji bogyó is, mely pár éve indult el hódító útjára. Ilyen hatékony immunrendszer - erősítő és természetes táplálék - kiegészítő bogyós növény a Mézbogyó is vagy a régből ismert Galagonya, Kökény, Som.

A kert művelése, legyen az nagyobb vagy egy nyugalmas kis kertrész, nagyon jó színtere az emberi kapcsolatok erősítésének, a tudás átadásának, miközben a különféle generációk közötti kapcsolaterősítő szál is egyben. Gyermekeink a kerthez és kertészkedéshez fűződő viszonyunkat, mint mintát viszik tovább. Növényeink gondozása közben kikapcsolódunk és pihenünk is, mely fontos kiegyensúlyozott életünkre nézve is . Így több szempontot figyelembe véve a kertészkedés terápiás célzatú is lehet. Kortól függetlenül végezhető, életminőségünket tartalmasabbá tevő tevékenység. A kertészkedés tanulás is, környezettudatos magatartásra nevel és más életszemléletet ad.
 

(A cikk a VERANDA Magazin 2014. Május - Júniusi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu