Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VITAMINDÚS BOGYÓS GYÜMÖLCSŰEK

Kezdőoldal | A DELELŐ NAP NÖVÉNYE - VERANDA Magazin

A DELELŐ NAP NÖVÉNYE - VERANDA Magazin

Nagyon kevés gondozást igényel, mutatós, és ha elutazunk nyáron és nincs aki öntözze, mikor hazatérünk, akkor is virágokkal is fogad? Kevés ilyen növény létezik, köztük az egyik a Délvirág (Delosperma sp.) más nevén Kristályvirág vagy Napcsillag. Nevének jelentése: delosz vagyis világos, míg a sperma magot jelent. A kristályvirágfélék (Aizoaceae) családjába tartozó növény, melyet közel száz faj és sok száz fajta alkot.

Azt szokták mondani, a cipésznek a cipője lyukas, a kertésznek pedig sokszor a növényeire nincs elég ideje. Hosszú évekkel ezelőtt kezdtem el nevelni az első Délvirágot. Hálás dolog egy olyan növényről írni, ami idővel számomra az egyik legkedvesebb lett. Nem véletlenül. Teltek az évek és változatos színű fajtákkal gazdagodott a terasz. Majd jöttek a kérdések ismerőseimtől. Hogy lehet, hogy -  az időjárástól függően -  kb. kéthetente öntözve szépen növekednek és virágoznak, majd áttelelnek és ismét hajtanak? Mindez a Délvirág elképesztő alkalmazkodó képessége révén lehetséges. 

Ha jobban megfigyeljük leveleit, jól látszik, hogy azok vastag és húsos felépítésűek. Ennek köszönheti nagyszerű szárazságtűrését. A Délvirág un. szukkulens vagy más néven pozsgás növény. Hengeres, puha levelei nagy mennyiségű víz tárolására alkalmasak. Ha közelebbről megnézzük, levelein a hólyagszerű szőrök a napsütésben, kristályként csillognak, innen neve eredete is. Egyes fajták levelein ez olyannyira látható, mintha kristálycukorral lennének megszórva. Mivel levelei sok vizet tárolnak, ezért a túlöntözés veszélyes számára, a növény könnyen kirohadhat. Ezért kevés öntözést igényel.

Dél - és Kelet - Afrikából származik, az igazi forró napsütés növénye!  Alacsony, szőnyeget képező, fekvő szárú évelő. A legnaposabb, déli fekvésben neveljük. Minimális gondozást igényel. Esztétikai az elvirágzott virágok lecsipegetése, illetve a téli időszakban csapadékmentesen tartása. Afrikai származása ellenére a téli fagyokat is jól bírja. Áttelelését nem a fagy nehezíti, hanem a téli csapadék vagy a pangó víz! Ezért nagyon fontos jó vízáteresztő talajba ültetni, kertben és edényben is. A felesleges víz gyors elvezetését segítheti, ha homokot keverünk a talajba. Nincs szüksége tápanyagdús virágföldre sem, megelégszik bármilyen sovány talajjal.

Mikor eljön a tél, tegyük tető alá, ha edényekben neveljük, olyan helyre ahol hideg van, de a téli csapadék nem éri, így biztos a telelése! Télen a hőmérséklettől függően, ha plusz fokok jönnek – mivel napjainkban igen hektikus az időjárásunk - ritkán, kevés vízre van szüksége. Télen, ha kertben neveljük, a minimális lombtakarást meghálálja, mely a kemény fagyoktól védi. Ebben az időszakban, zöld levelei gyakran bordós árnyalatúak lesznek, ágai pedig törékenyek. Majd ahogy tavaszodik, levelei ismét zöld színre váltanak, majd a meleg és az öntözés hatására „kikerekednek”, és a növény látványosan hajtásnak indul. Ekkor megtisztíthatjuk idősebb vagy elhalt ágaitól is. Mire elérkeznek az első júniusi meleg napok, megjelenek a hajtásokon a virágbimbók is, melyek szinte egész nyáron át nyílnak.

Piros, vörös, rózsaszín, sárga, fehér, lazac vagy egy virágon belül két eltérő színben is pompáznak, számtalan virágszínben ültethetjük és gyűjthetjük. A legismertebb a D. nubigenum a Sárga délvirág és a D. cooperi, a Bíborvörös délvirág, ez utóbbi a -29C is elviseli.

(A cikk a VERANDA Magazin 2019. júliusi - augusztusi számában megjelent.)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu