Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | A BOLDOGSÁG BOGYÓJA AVAGY A GOJI - GERENDAHÁZAK Magazin

A BOLDOGSÁG BOGYÓJA AVAGY A GOJI - GERENDAHÁZAK Magazin

A BOLDOGSÁG BOGYÓJA AVAGY A GOJI

Újra reneszánszukat élik a bogyós gyümölcsűek. Évről évre egyre népszerűbbek ismét ezek a nem csak finom, hanem nagyon vitamindús gyümölcsök. Az örök közkedvelt szamóca mellett a málna, a ribiszkék, a köszméte, szedrek, áfonyák és a homoktövis is nagy kedvencek. Mindamellett, hogy e gyümölcsök fogyasztása nagyban hozzájárul az egészségmegőrző étrendhez, a bogyós gyümölcsű növények sora is egyre csak bővül. Napjainkban még kevésbé ismert növények is megjelennek a széles palettán. Ilyen a farkasbogyó, az ördögcérna mellett a csodabogyó, szuperbogyó vagy boldogság bogyója nevén is ismert Goji bogyó.

A Goji bogyó (Lycium barbarum és L. chinense) várhatóan nagy karrier előtt álló gyümölcs. A Lycium-nemzetségnek számos faja létezik. Ilyen többek között a nálunk mindenütt elterjedt ördögcérna (Lycium barbarum) és a nálunk vadon előforduló kínai ördögcérnának nevezett Lycium chinense is. A mi ördögcérnánkat korábban mérgezőként tartották számon, és helyenként farkasbogyó néven is illették, utalva veszélyes voltára. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a növény érvényes tudományos neve is megváltozott: a most hivatalos L. barbarum helyett korábban L. halimifoliumnak nevezték, így a korábbi irodalmi forrásokban ilyen néven találkozhatunk vele. E két név ugyanazt a növényt takarja! A kínai és a közönséges ördögcérna termései egyaránt fogyaszthatóak. Számos vizsgálat és kísérlet támasztotta eddig alá – melyek jelenleg is folynak - azt a tényt, hogy ez az itthon  sokhelyütt vadon is előforduló bogyó termésű  növény ehető.

A Tibet fennsík és Mongólia között elterülő Ningxia síkságon felfedezett Goji-nak nevezett növény pár éve indult el világhódító útjára. A kínaiak által már több ezer éve ismert és fogyasztott gyümölcs megjelent Amerikában, majd később Európában is. Felfedezésében közrejátszhatott az is, miszerint az ott élő, magas átlagéletkort megélt, egészséges emberek táplálkozási és egyéb életmódbeli körülményeit vetették vizsgálat alá. Étrendjük tartalmazta a Goji bogyót is. Ezt követően számos kutatóintézet kezdte vizsgálni ennek a különleges gyümölcsnek a beltartalmi értékeit és annak élettani hatásait. A szakirodalom jelenlegi adataira támaszkodva a közétett számadatok figyelemreméltóak.

A gazdag vitaminforrásként is említett bogyók (100g/29 mg) aszalt formájukban közel 8 - szor több C vitamint tartalmaznak, mint az aszalt kajszibarack és 6-szor annyit, mint a nyers alma! De nem csak ezzel tűnik ki beltartalmi értékeit tekintve. Nagyon magas fehérje és B vitaminforrás is. 21 féle ásványi anyagban is gazdag. Magas antioxidáns és béta-karotin tartalmú is, mely utóbbi a látásunkra van jó hatással. Összefoglalva: egy nagyon hatékony immunrendszer erősítő, természetes táplálék kiegészítő.

Számos egészségmegőrző hatása említhető. Ilyen többek között öregedés gátló, szív és érrendszer, valamint májvédő hatása. Gyógyítja az ízületeket, jótékonyan hat a magas vérnyomásra és csökkenti a koleszterinszintet. Ezenfelül gyakran említett a rákbetegségek megelőzésében játszott szerepét folyamatosan vizsgálják. Az afrodiziákumként is jól ismert gyümölcs hatásai között a jó közérzetet, a szépséget és a férfi erőt is segítők között tartják számon.

Aszalt változatát magában is lehet fogyasztani. Továbbá joghurtokba vagy müzlikbe keverhetjük. Krémes, gyümölcsös vagy magvas édességekhez adagolva is finom. Teába áztatva is egészséges, kompótba vagy levesekbe is főzik. Nyersen a legvitamindúsabb, mert a főzés során vitamintartalmából veszít. Íze a cseresznye és a ribizli keveréke. Kapható dzsuszként is. Napi ajánlott fogyasztási mennyisége 10gramm. A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó Goji éretlen bogyóit ne fogyasszuk, mert szolanint tartalmaznak!

A lilás színű virágokból nyár végére alakulnak ki a korallvörös színű bogyók. Közel 3-4m magasra nő. Napos vagy félárnyékos helyen is jól érzi magát, viszonylag szárazságtűrő és a talajjal szemben sem igényes. Kétivarú virágai vannak, vagyis önmagában is terem, nem igényel idegen beporzást. Az idősebb példányok a metszést meghálálják. Hazánkban teljesen télálló.

Hosszú út áll még a Goji előtt, hogy a vele kapcsolatos botanikai kérdések tisztázódjanak illetve beltartalmi értékeinek további laboratóriumi vizsgálatai által még mélyrehatóbb és részletes eredmények szülessenek, amelyek döntően alátámasztják sokrétű egészségmegőrző és egyben gyógyító hatásait. Idő kérdése mindez, azonban az eddigi ismeretek és vizsgálatok alapján kiemelkedően érdemes arra, hogy minél több ember megismerje ezt a vitaminbombát!
 

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2013. Június - Júliusi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu