Leírás
Palánta: Előnevelt, 20-40 cm (évszaktól függően) oltott zöldségpalánta. Az oltás során egy erős gyökérzetű, ellenálló alanynövényt és egy kiváló termőképességű, nemes fajtát növesztenek össze. Az oltás eredményeképpen nagyobb lesz a gyökér tömeg, erősebb lesz a növény növekedése és az intenzívebb tápanyagfelvétel következtében nagyobb lesz lombozata is, mint a hagyományos magvetéssel szaporított palántáknak. Egy szárazságtűrőbb, a a betegségekkel és a talajlakó kártevőkkel szemben is ellenállóbb növény fejlődik ki. Az oltott növényeknél az oltás helyének mindig ki kell látszódnia a földből!
Termés: Élénk piros héjú, vastag falú paprika.
Termés beltartalma és íze: Friss ropogós, erős paprika, amit friss fogyasztásra, salátákba vagy befőzésre használják.
Érési idő: július elejétől-közepétől (időjárástól függően)
Igény: fényigényes, vízigényes, tápanyagigényes
Gondozása: Rendszeres gondozást igényel. A palánta elültetéséhez használjunk jó minőségű virágföldet és szerves trágyát. Az egészséges fejlődés és bőséges termés érdekében használjunk zöldségeknek speciálisan kifejlesztett tápoldatot, műtrágyát vagy szerves táp granulátumokat.
Két zöldségpalánta sikeres párosításából jön létre az oltott zöldség.
A nem „saját gyökéren” van a hangsúly. Két növény vegetatív úton történő szaporításának eredményeképpen jön létre ez a palánta. Ezzel az oltással egy palántán belül van lehetőség ötvözni számos jó tulajdonságot. Ezeknek a tulajdonságoknak az összevonásával, azaz az oltással tudjuk elérni, hogy egy „tökéletes” növényt kapjunk. Az oltás lényegében egy technikai nemesítés.
Az alanyok a legtöbb esetben szintén „nemesített” fajták, azonban itt nem a termés jó tulajdonságai a nemesítési cél, hanem az ellenállóság, az erőteljes növekedés és a szélsőséges talajok tolerálása. Ezáltal erősebb lesz a növény növekedése és az intenzívebb tápanyagfelvétel következtében nagyobb lesz lombozata is. A nagyobb gyökérzet pedig mélyebbre is hatol és sokkal több vizet és tápanyagot képes felvenni.
Tehát a külső időjárási viszonyok, hőingadozások mellett a betegségekkel és a talajlakó kártevőkkel szemben is ellenállóbak lesznek. az oltás egy igen kézi munkaigényes folyamat
Gondozása nem nagyon különbözik a nem oltott növényekétől, de mégis vannak különbségek, amikre érdemes odafigyelni. Az oltott növényeknél az oltás helyének mindig ki kell látszódnia a földből! Ha az föld alá kerülne, akkor könnyen legyökeresedhet a nemes rész, és ezáltal elveszíthetjük az oltás előnyeit.
Teraszon vagy balkonon nevelve, fontos a föld mennyisége, vagyis minimum 30-40 liter szükséges. Emellett fontos még a folyamatos tápoldatos öntözés.
Jellemzők
zöldség fajták | paprika |
termés íze | édes |
változat | Óriás |
palánta | Előnevelt, 20-40 cm (évszaktól függően) oltott zöldségpalánta. Az oltás során egy erős gyökérzetű, ellenálló alanynövényt és egy kiváló termőképességű, nemes fajtát növesztenek össze. Az oltás eredményeképpen nagyobb lesz a gyökér tömeg, erősebb lesz a növény növekedése és az intenzívebb tápanyagfelvétel következtében nagyobb lesz lombozata is, mint a hagyományos magvetéssel szaporított palántáknak. Egy szárazságtűrőbb, a a betegségekkel és a talajlakó kártevőkkel szemben is ellenállóbb növény fejlődik ki. Az oltott növényeknél az oltás helyének mindig ki kell látszódnia a földből! |
termés | Élénk piros héjú, vastag falú paprika. |
termés beltartalma és íze | Friss ropogós, édes paprika, amit friss fogyasztásra, salátákba vagy befőzésre használják. |
érési idő | július elejétől-közepétől (időjárástól függően) |
igény | fényigényes, vízigényes, tápanyagigényes |
gondozása | Rendszeres gondozást igényel. A palánta elültetéséhez használjunk jó minőségű virágföldet és szerves trágyát. Az egészséges fejlődés és bőséges termés érdekében használjunk zöldségeknek speciálisan kifejlesztett tápoldatot, műtrágyát vagy szerves táp granulátumokat. |