Leírás
Alak: középerős vagy erős növekedésű, bokros hajtásrendszerű
Magasság: 20/40 cm, kifejlett magassága: 1,5-2 m
Termés érési idő: júliustól-szeptemberig
Termés mérete: középnagy vagy nagy, kékes, hamvas bogyó
Az áfonya számos vitamint (legnagyobb mennyiségben C- és K-vitamint), ásványi anyagot, antioxidánst és rostot tartalmaz, emiatt az egyik legegészségesebb gyümölcs. Hozzájárul csontjaink egészségéhez, vérnyomáscsökkentő hatású, segít a szív-és érrendszeri-, valamint a daganatos megbetegedések megelőzésében.
Felhasználása: frissen, aszalva, fagyasztva, lekvárnak, szószoknak, süteményekbe, húsok mellé stb.
Igény: félárnyékos hely, jó víz- és levegőgazdálkodású, savanyú pH-értékű talaj
Porzófajtái: Öntermékeny, de vegyes fajták telepítése esetén többlet termés várható
Ültetési idő: A cserepes kiszerelésű bogyós gyümölcsűek egész évben telepíthetőek, megfelelő öntözés mellett, kivéve a téli időszakban, tartós nappali és éjszakai fagyok esetén. A szabadgyökerű bogyós gyümölcsűek október végétől telepíthetőek a tartós nappali és éjszakai fagyokig, majd kora tavasztól rügyfakadásig.
Gondozása: Az ültetéshez használjunk jó minőségű virágföldet és szerves trágyát. Az egészséges fejlődés és bőséges termés érdekében használjunk bogyós növényeknek is megfelelő tápoldatot vagy műtrágyát.
A frissen telepített növények esetében, fontos a tavasztól késő őszig tartó időszakban - kiemelten a meleg időszakokban - a napi szintű, bőséges mennyiségű, rendszeres öntözés. Téli hónapokban, aszályos (csapadékmentes), enyhe hőmérséklet esetén, szintén fontos az öntözés, melynek mennyisége nem az adott naptári hónaptól függ, hanem az időjárástól.
Az általunk forgalmazott bogyós gyümölcsűek, szakmailag elismert magyar termesztők növényei.