Késő ősszel, mire már az összes gyümölcsöt leszüreteltük és elérkeznek az első – ugyan enyhe, de már csípős - reggeli fagyok, akkor kezd érni egy addig még kemény gyümölcs. A fagy hatására kezd el puhulni és édesedni kásás húsa. Pár hideg éjszaka és lassan kezdődhet a szüret. Ez az szinte elfelejtett, ma kevésbé ültetett gyümölcs a Naspolya (Mespilus germanica). Napjainkban termésével és magával a növénnyel is ritkábban találkozhatunk. Pedig nem csak gyümölcse miatt érdemes újra felfedezni, hanem mediterrán megjelenése miatt is kitűnik a gyümölcsfák közül.
Levelénél csak a virága szebb. Kora tavasszal az épp hajtó világoszöld szőrös, apró leveleiből később nagyméretű, tojásdad formájú, bőrszerű, mutatós levelek fejlődnek. Későn, május közepén kezdi bontani nagy, hófehér, öt sziromból álló virágait, melyek kinyílva nagyon szép látványt nyújtanak. Majd elvirágzás után indulnak fejlődésnek a barnászöld színű almatermései.
Szabálytalan bokorfa formájú. Nem nevel egyenes törzset, mint oly sok gyümölcsfa. Alacsonyan elágazó, több törzsű, 4-6m-es fa. Kisebb kertekben is tökéletesen elfér. Nem csak szép, hanem nagyon könnyen nevelhető is. Ellentétben sok gyümölcsfélével a naspolya igen ritkán szorul növényvédelemre. Kártevők és kórokozók nem támadják. Magától egy elterülő, széles koronaformát nevel, alacsonyabb törzzsel. A sok termés súlya alatt ágai őszre közel a földig hajolhatnak. Ezt a koronát nem csak permetezni, de metszeni is ritkán szokták. Idősebb fák esetében a széles koronát, vagy földig hajló ágait lehet visszafogni vágással. Ezt azonban a teljes ágak tőből való eltávolításával végezzük, vesszőit ne metsszük! Így ritkítható vagy alakítható kora tavasszal, még kihajtás előtt. Telepítését követően több öntözést igényel, majd később a száraz körülményeket és aszályos időszakokat is könnyen átvészeli. Talajban sem válogat. A meleg, napos, déli oldalt kedveli. Az idősebb fák igen kevés gondozást kívánnak az alakító vágáson kívül, emellett igen sok termést hoznak minden évben.
Mikor az első fagy megcsípi termését, akkor jön a szüret ideje. Ezt követően kezd termése puhulni. Jó része az ágakról szedhető ekkor is. Óvatosan szüreteljük, lapos ládákba, vékony rétegbe terítve. A tárolás alatt még puhulni és édesedni fog, utóérik. Ha későn szedjük le, nehéz a szüret a már túl puha gyümölcsök miatt. Régen decemberben közkedvelt volt, mert ekkorra vált igazán élvezhetővé édes íze. Gyümölcse igen tápláló, de frissen csak megpuhulva élvezhető. Készíthetünk belőle süteményt, lekvárt, dzsemet, sajtot, ívólevet, pálinkát.
Önmagában ültetve is bőven terem, öntermékeny. Oltott csemetét érdemes választani, mely biztonsággal terem. Ismertebb fajtái a Szentesi rózsa, melynek körte alakú termései november elejétől december elejéig érnek. A Hollandi óriás a nagyméretű, lapított gömb alakú terméseit bőven hozza. Minimális gondozással nevelhetünk kertünkben déli hangulatú, látványos kinézetű naspolyát, mely téli gyümölcsöket nevel.
(A cikk a GERANDAHÁZAK Magazin 2020. októberi - novemberi számában megjelent.)