Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Koktélba jegelve - Gerendaházak Magazin

Koktélba jegelve - Gerendaházak Magazin

A koktélok nagy részének nem csak alapanyagai és ízesítői, de szemet gyönyörködtető, ehető díszítő elemei is a különféle növények levelei és termései. Élénk színük és intenzív illatuk már önmagukban is frissítők. Otthon is nevelhetjük ezeknek a növényeknek egy részét, így mindig kéznél vannak és frissen szedhetők.

Jeges hűsítők különleges újdonságai az ananász, csoki, eper, és narancs menták. Illóolajuknak köszönhetően illatuk nem mindennapi és ízviláguk nevüknek megfelelően sajátos. A jellegzetes menta íze ötvöződik például ananász vagy az eper ízével. A Menta az egyik legismertebb fűszernövény. Többek közt a népszerű kubai ital, a Mojito koktél elengedhetetlen alapanyaga is. Ehhez az édes, zöldcitromos, mentás, fehérrumos italhoz az eredeti recept szerint Fodormentát (Mentha spicata) használnak, de sok változata létezik manapság. Közkedvelt még a Borsmenta ( Mentha x piperita) is. A Menta könnyen nevelhető. Kertbe kiültetve és edényben is gyorsan fejlődik.

 

Hűvös, színes, elegáns és finom egy forró napon, dekoratív pohárban szervírozott koktél.

Régebben ezekből a különleges italokból nem volt ekkora választék. Eredetéről több legenda is született, azonban ezek történeti hűsége kétséges. Az egyik legismertebb: Coctel mexikói királylány apja a 19. század elején különleges, kevert italokkal kínálta az udvarukba érkező tiszteket. Közben lányához gyakran szólva hihették azt a vendégek, hogy az ital neve Coctel. Egy másik elbeszélés szerint az első koktélok kakasfarok tollal - angolul cock tail - voltak díszítve, innen származott a név. Az igazi áttörést azonban a 20. század elején az Egyesült Államokban bevezetett szesztilalom hozta meg. Ezáltal fellendült a külföldről érkező egzotikus újdonságok megjelenése, megismerése és ezzel kezdetét vette az újak megszültetése is. Majd a kísérletező kedv, az alapanyagok egyre bővülő skálája és az egyre növekvő igény teremtette meg ezeknek az italoknak a mai kultúráját, mely az évek alatt sokat fejlődött és változott. Napjainkban a különféle alkalmak, a hozzávalók, az évszakok és egyéb szempontok szerint elkészített számtalan koktél kedvelt.

A koktélok nagy részének nem csak alapanyagai és ízesítői, de szemet gyönyörködtető, ehető díszítő elemei is a különféle növények levelei és termései. Élénk színük és intenzív illatuk már önmagukban is frissítők. Otthon is nevelhetjük ezeknek a növényeknek egy részét, így mindig kéznél vannak és frissen szedhetők.

Jeges hűsítők különleges újdonságai az ananász, csoki, eper, és narancs menták. Illóolajuknak köszönhetően illatuk nem mindennapi és ízviláguk nevüknek megfelelően sajátos. A jellegzetes menta íze ötvöződik például ananász vagy az eper ízével. A Menta az egyik legismertebb fűszernövény. Többek közt a népszerű kubai ital, a Mojito koktél elengedhetetlen alapanyaga is. Ehhez az édes, zöldcitromos, mentás, fehérrumos italhoz az eredeti recept szerint Fodormentát (Mentha spicata) használnak, de sok változata létezik manapság. Közkedvelt még a Borsmenta ( Mentha x piperita) is. A Menta könnyen nevelhető. Kertbe kiültetve és edényben is gyorsan fejlődik. A vágásnak köszönhetően bokrosodik is. Fény és vízigényes. A Mentához hasonlóan a Citromfű (Melissa officinalis) is teljesen télálló, erőteljes növekedésű, egyszerűen tartható növény. Ezek a fűszer – és gyógynövények tápdús talajt kedvelnek. A télálló növények edényekben való téli tartásánál az edény takarására és a víz pótlására célszerű figyelni. Ezzel elkerülhetjük a gyökerek átfagyását és a kiszáradást is. Majd tavasszal - az elfagyott ágak lemetszése után - tőből ismét dúsan fognak hajtani.

Egzotikusak és egyre népszerűbbek a Citrusfélék. A legkedveltebb köztük a Citrom (Citrus x limon), melynek az élénkzöld levelei között nyíló, illatos fehér virágokból fejlődő, saját termést szedhetünk. Érdemes oltott példányokat beszerezni, melyek előbb virágoznak és bővebben hozzák nagyobb méretű terméseiket. Miközben a termései növekednek, ezzel egy időben virágzik is. Az apróbb méretű, narancsszínű és hosszúkás termésű Törpemandarin vagy más néven Kumkvat, Koktélmandarin (Fortunella margarita) is nevelhető otthon. Húsa - az édes vékony héja alatt - bő levű és ízes. Karikákra szelve díszítésnek is kitűnő, héjjal együtt fogyasztható. Törzses fácskának alakítva, dísznövényként is nagyon szép.  Koktélok és üdítők üde ízéhez és díszítéséhez gyakran használt a Zöldcitrom vagy ismertebb nevén Lime (Citrus aurantiifolia). Igen savanyú, mégis egyedi zamata és illata különbözik a közönséges Citrométól. Metszéstől függően kisebb termő fává vagy bokorrá alakítható. A Citrusfélék fény és tápanyagigényesek. Speciálisan a számukra összeállított földkeverékbe ültetve őket, tápoldatozással látványosan fejlődnek és teremnek. Dézsákban, edényekben nevelhetőek. Itthon nagy többségük fagyérzékeny - vagyis nem télálló - a téli időszakban teleltetést igényelnek, így kertbe nem ültethetőek ki. A teleltetéshez hűvös, 50C-100C-os, világos helyiség az ideális. Ez idő alatt öntözését mérsékeljük. A teleltetésből tavasszal a szabadba kitett növényeket először félárnyékban szoktassuk a kültérhez, majd ezt követően kerülhetnek tűző napra, így elkerülhetjük a lomb napégését.

Az üdítő hatásuk mellett e növények élettani tulajdonságai is jelentősek, főleg nyersen felhasználva őket. Miközben a citromos, mentolos vagy fűszeres ízeik pezsdítőek, egészségünkre is jó hatással vannak. A Menták élénkítőek és többek közt fertőzés megelőző, fertőtlenítő és emésztést elősegítő hatásúak.  Hasonlóan a Citromfű mely egy fárasztó nap után nyugtató hatású, idegerősítő, görcsoldó és álmatlanság ellen is hatásos. A Citrusfélék nagyon egészségesek, magas C vitamin tartalmúak, húsuk flavonoidokat tartalmaz. Remek szomjoltók. Immunerősítőek, antioxidánsok. A koktélok mellett a legkülönfélébb receptek szerint elkészített limonádék is reneszánszukat élik napjainkban. Az említett növények szintén tökéletes alkotóelemei egy pompás, gyümölcshússal dúsított és friss mentalevelekkel díszített hűs limonádé elkészítésének is.

Megbolondíthatjuk az ízélményt egy ízléses díszítéssel, akár gyümölcslevekből készített színes jégkockákkal, melyekbe gyümölcsdarabokat vagy mentaleveleket fagyasztunk!